Sałatka z bulguru, ogórka i mięty to pełnoprawne danie albo dodatek do mięsa. Spróbuj!
Sałatka z bulguru, ogórka i mięty – przepis
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1 pomidor
- 2 ogórki gruntowe
- łyżka świeżej mięty (lub 1,5 łyżki suszonej)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Bulgur zalać wodą i zagotować, po czym gotować, aż przyjmie całą wodę.
Schłodzić i rozmieszać, żeby nie powstały grudy.
Pomidora posiekać, dorzucić do bulguru.
Ogórki obrać i posiekać, dorzucić.
Miętę posiekać (albo dosypać, jeśli ma się suszoną).
Zmieszać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz i polać całość, po czym dobrze wymieszać.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl