Celebrować śniadanie, czy pomijać? Moim zdaniem, w tygodniu trudno o czas na celebrację, ale nie należy rezygnować z tego posiłku. Prawie wszystko, co widzisz tutaj na zdjęciu, da się przygotować wcześniej, więc nie ma wymówek – sycące śniadanie to dobry początek dnia.
Sycące śniadanie: składniki
- 2 jajka
- 1/2 opakowania serka wiejskiego
- 2 kawałki pasztetu włoskiego (ok. 50 g)
- 1 pomidor
- garstka liści bazylii
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki octu z czerwonego wina
Sycące śniadanie: przepis
Pasztet włoski robi się szybko (przepis tutaj) – ale nie aż tak, żeby dało się go przygotować rano przed wyjściem z domu. Chyba, że ktoś naprawdę wcześnie wstaje. Polecam zrobić go więcej i jeść trochę na zimno, jak tu i trochę na ciepło, jako element obiadu.
Jajka ugotować na twardo – metodą tradycyjną albo taką, w której wodę z jajkami doprowadza się do wrzenia, po czym wyłącza palnik i zostawia garnek w spokoju na 12 minut. Zużywa się mniej energii (a mniejsze wykorzystanie energii jest eko) i żółtko nie nabierze tej zielonkawej otoczki.
Pomidor pokroić w kostkę, porwać bazylię, skropić oliwą i octem z czerwonego wina.
Serek wyjąć z opakowania.
Jak widać, przygotowanie wszystkiego nie zajmie Ci dużo czasu (jajka mogą się gotować, kiedy bierzesz prysznic czy robisz makijaż). Smacznego!
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl