Warzywa z woka z sosem orzechowym to jeden z tych przepisów, które zbudowałam od zera na podstawie czegoś, co jadłam, a teraz są jednym z dań, które robię z pamięci, bez zastanawiania się. Wszystko zaczęło się od nieistniejącej już sieci Noodle w pudle. Jeden z lokali mieścił się obok uczelni, więc kiedy wracałam do domu po dniu pełnym zajęć, nie chciało mi się gotować i stamtąd brałam kolację do domu. To było naprawdę dawno, jeszcze zanim nauczyłam się skrupulatnie planować posiłki. Jedno się nie zmieniło – sos orzechowy według tego przepisu sprawia, że warzywa z woka smakują wspaniale.
Spis treści
Warzywa z woka z sosem orzechowym – składniki
proporcje na 4 porcje
- 1 brokuł
- 1 filet z kurczaka
- 1 duża papryka czerwona lub 2 średniej wielkości (mogą być różne kolory)
- 1 cebula cukrowa
- 100 g makaronu ryżowego lub makaronu gryczanego
- 2 łyżki masła orzechowego (polecam wersję z kawałkami orzechów, świetnie pasuje do całości dania)
- 1 łyżka sambal oelek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju z orzechów ziemnych lub oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru odpowiadający objętością ilości czosnku
Warzywa z woka z sosem orzechowym – przepis
Brokuł pociąć w różyczki, nieduże.
Paprykę pokroić w paski, najlepiej mandoliną.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Kurczaka – w kawałki na jeden kęs.
Zmiksować masło orzechowe, sambal oelek, sos sojowy, sok z cytryny, obrany imbir i czosnek. Opanować się i nie zjeść sosu na bieżąco – w potrawie będzie jeszcze lepszy.
Makaron przygotować zgodnie z opisem (mój moczy się 5 minut we wrzątku, po czym smaży).
Wstawić wok na kuchnię, włączyć palnik. Wlać olej i prawie od razu dodać cebulę i kurczaka. Smażyć, ciągle mieszając. Kiedy kurczak już nie jest różowy, dodać brokuł i paprykę, mieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty. Dodać sos, wymieszać, smażyć kolejną minutę.
Warzywa z woka z sosem orzechowym – uwagi
Makaron można dodać do całości i wymieszać albo rozłożyć w miseczkach osobno i na to podać sos z woka.
Sos świetnie przechowa się do następnego dnia i będzie świetnym obiadem do pracy.
Jeśli jesteś na Fazie 1, a chodzi za Tobą takie danie, pomiń makaron. Możesz dodać pocięte w paski pieczarki dla zwiększenia ilości, chociaż warzywa wyjdą równie dobrze.
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Hej, mówisz o brązowawym makaronie – a to nie ma być czasem gryczany makaron po prostu?
Poppy – tak, może być gryczany, ale tutaj akurat pisałam o ryżowym. I ciągle nie napisałam tego materiału przekrojowego o makaronie 😉
[…] jaki kupuje regularnie, to filet z kurczaka. Można go wkroić do zupy tajskiej, można dodać do stir-fry, no i można grillowany filet z kurczaka użyć w sałacie. Dziś wersja super prosta, jak chodzi o […]
[…] Orzechowe stir-fry jak noodle w pudle […]