Przeglądałam ostatnio moje stare wpisy w blogu – takie sprzed kilku lat. Sporo się przez ten czas nauczyłam – nie tylko umiem robić lepsze zdjęcia, ale też uważam, że o wiele lepiej gotuję. Zupa-krem z brokułów pojawiła się już kiedyś w blogu, ale w wersji, której teraz nikomu bym nie podała. Czas na nowy przepis. Oto on!
Spis treści
Zupa-krem z brokułów – składniki
proporcje na 6-8 porcji
- 500 g mrożonych brokułów
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki tymianku suszonego
- 500 ml bulionu
- 200 g śmietany 10%
- 200 g cheddara
- sól
- pieprz
Zupa-krem z brokułów: wersja do przygotowania w wolnowarze
Wyjmij z zamrażarki brokuły – niech się rozmrożą.
Wyjmij z lodówki śmietanę.
Posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, podduś cebulę z tymiankiem (chyba, że masz wolnowar, którego misę można stawiać na płycie grzewczej, wtedy zrób to od razu w misie wolnowaru).
Przełóż zawartość do misy wolnowaru.
Obierz, pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do misy wolnowaru. Zalej bulionem.
Ustaw wolnowar na „1” i minutnik na 4 godziny.
Po tym czasie dodaj brokuły. Zmiksuj całość ręcznym blenderem.
Dodaj śmietanę i starty cheddar, spróbuj, dopraw do smaku pieprzem i solą, włącz wolnowar na „1” na 30 minut.
Zupa-krem z brokułów: wersja do przygotowania w garnku
Wyjmij z zamrażarki brokuły – niech się rozmrożą.
Wyjmij z lodówki śmietanę.
Posiekaj cebulę. W garnku rozgrzej oliwę, podduś cebulę z tymiankiem.
Obierz, pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do garnka. Zalej bulionem.
Zagotuj gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie dodaj brokuły. Zmiksuj całość ręcznym blenderem.
Dodaj śmietanę i starty cheddar, spróbuj, dopraw do smaku pieprzem i solą, podgrzewaj około 10 minut bez gotowania.
Zupa-krem z brokułów dobrze się przechowuje przez 2-3 dni, możesz ją też zamrozić bez straty jakości.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] 0 98 Przepisy […]
[…] Zupa-krem z brokułów […]