Czy Wy też tak macie, że idziecie do warzywniaka z listą zakupów, ale warzywa takie piękne, szkoda byłoby nie kupić, więc kupujecie więcej niż było w planie? Odkąd mam na osiedlu dobry, sprawdzony warzywniak, zaglądam tam co drugi, trzeci dzień, bo Tomek prawie zawsze ma coś wyjątkowego. Opieram się urokom kolorowego kalafiora, nie kupiłam ani jednej gruszki w tym sezonie, ale pomidory, sałaty, zioła w doniczkach, cukinia, bakłażan i pory – o, to co innego! Zupa-krem z porów powstała jako moje kolejne podejście do zup, które dzięki wolnowarowi gotuję coraz częściej. Ma wielką zaletę – można ją doprawić i na styl francuski, i indyjski, i włoski. Co wybierzesz?
Ważna uwaga: mówiąc o jednym porze w składnikach, mam na myśli ilość odpowiadającą objętościowo temu, co zmieści się w litrowej misce czy garnku. Jeśli u Ciebie w warzywniaku pory są mniej dorodne, kup ich więcej.
Spis treści
Zupa-krem z porów (z wolnowaru): składniki
proporcja na 4-6 porcji
- 1 duży por
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 litr bulionu
- 20 g masła
- 1 łyżka koperku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Zupa-krem z porów (z wolnowaru): przepis
Pokrój ziemniaki w ćwiartki.
Odkrój zieloną część pora – nie wyrzucaj jej, możesz ugotować na niej bulion albo zamrozić ją do tego celu na potem. Jasnozieloną i białą część pokrój w plasterki. Jeśli por był zapiaszczony, przepłucz posiekane części pod wodą.
Do misy wolnowaru wrzuć ziemniaki, masło, pora, przyprawy, zalej litrem bulionu.
Ustaw wolnowar na moc „2” i na 4 godziny.
Po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie. Gdyby tak nie było, ustaw wolnowar na kolejne pół godziny na program „2”.
Ugotowaną zupę zmiksuj na gładko.
Zupa-krem z porów (z wolnowaru): warianty
Wariant niskokaloryczny: podawaj tak, jak jest, ewentualnie doprawiając ziołami i pieprzem.
Wariant klasyczny: dodaj śmietanę, posyp koperkiem.
Wariant francuski: dodaj musztardę Dijon, podawaj z grzanką.
Wariant włoski: dodaj posiekaną bazylię i oliwę (może być smakowa), podawaj z chlebem, w wersji super-lux dodaj też mozzarellę (możesz zapiec miseczki w piekarniku).
Wariant indyjski: dodaj curry, podawaj z jogurtem i chlebem naan / roti.
Zupa-krem z porów (z wolnowaru): uwagi
Jak pisałam wyżej, liczba porów potrzebnych do zupy jest płynna. Przyjmijmy, że posiekanego pora ma być mniej więcej 2x tyle, co ziemniaków (objętościowo).
Zupę można bez problemu mrozić – ale przed dodaniem śmietany, jogurtu czy mozzarelli.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl