Zupa z cukinii? Pewnie, czemu nie. Cukinia doskonale przyjmuje smak przypraw, więc można ją zrobić na wiele sposobów. U mnie dziś pikantna zupa z cukinii, dobra na rozgrzewkę po długim spacerze.


Zupa z cukinii – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir (mniej więcej tyle samo, co czosnku)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu

Cebulę, imbir i czosnek posiekaj, wrzuć do garnka na oliwę i podsmaż.

Cukinie pokroić w półplasterki, dorzuć do garnka. Dodaj garam masala. Dolej bulion, gotuj około 10 minut.

Po tym czasie zmiksuj. Dopraw według potrzeby, podawaj na ciepło.

Zupa z cukinii w tej wersji świetnie smakuje ze świeżą kolendrą. Jeśli wolisz, możesz ją też zabielić śmietaną – pamiętaj tylko, żeby wyjąć ją z lodówki żeby się ogrzała. Inaczej zupa się zwarzy.