Sałatka z tuńczyka z cieciorką

Wyszłam od sałaty nicejskiej, ale ta sałatka z tuńczyka z cieciorką broni się nawet mimo braku nazwy własnej. Dressing jest lekki, ziołowy dzięki pietruszce, jest masa kolorowych warzyw, no i białko. Nikt nie wstanie od stołu głodny!

Sałatka z tuńczyka z cieciorką

proporcje na 2 porcje

  • ok. 100 g szpinaku lub innej sałaty
  • 80 g tuńczyka w wodzie (mała puszka)
  • 1 średni pomidor
  • 1 ogórek gruntowy lub 1/2 dużego ogórka
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • puszka cieciorki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki kminu mielonego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Odcedź, opłucz cieciorkę, dodaj paprykę, kmin, kurkumę, łyżkę oliwy, wymieszaj. Rozłóż w naczyniu do zapiekania, wstaw do piekarnika.

Uwaga – do dwóch porcji tej sałatki zużyjesz tylko połowę cieciorki. Drugą połowę możesz zużyć jako przekąskę albo zrobić pieczone słodkie ziemniaki z cieciorką, pomidorami i pietruszką.

Podczas kiedy cieciorka się piecze (to zajmie około 10 minut), umyj, osusz i pokrój szpinak. Umieść go w misce, w której całość wymieszasz.

Dodaj pietruszkę.

Pokrój w kostkę pomidor i ogórek, dodaj do miski.

Odcedź tuńczyka, dodaj do miski.

Dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, delikatnie wymieszaj.

Kiedy cieciorka jest już gotowa, rozłóż warzywną mieszankę na talerzach. Dodaj cieciorkę na wierzchu.

Podawaj od razu.

Leave a Reply