Kurczak w sosie kaparowym to nietrudne danie z bardzo efektownym sosem. Trzeba tylko lubić kapary.
Spis treści
Kurczak w sosie kaparowym: składniki
proporcje na 2 porcje
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki kaparów
- sok z 1 cytryny
- 3 szalotki małe lub 2 większe
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- sól, pieprz
- 50 ml bulionu
- olej rzepakowy
Kurczak w sosie kaparowym: przepis
Kurczaka obtoczyć w soli, pieprzu, mące, usmażyć do zrumienienia, wyjąć.
W tym samym naczyniu podgrzać trochę oleju, na to wrzucić kapary i posiekane szalotki, dusić minutę, potem wlać bulion i sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia i odparowywać do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Kurczak w sosie kaparowym: uwagi
Gdyby jakimś sposobem trochę tego sosu zostało, można użyć go jako dressing do sałaty.
Jeśli lubisz kapary, może Cię zainteresować mój przepis na sałatę ze stekiem, sos z anchois i kaparami czy sałatkę z pomidorów z grzankami.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl