Nie ma niczego tak smacznego, jak zapiekany ser. Jeśli połączyć go z odpowiednio doprawionymi pieczonymi warzywami, powstaje połączenie idealne. Zdrowa zapiekanka z cukinii to sposób na zjedzenie masy warzyw!
Spis treści
Zdrowa zapiekanka z cukinii – składniki
proporcje na 8 porcji
- 2 cukinie (lub jedna duża)
- 2 kabaczki (lub jeden duży)*
- 2 cebule czerwone
- 100g sera tartego low-fat
- szczypta soli
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta pieprzu
Zdrowa zapiekanka z cukinii – przepis
Rozgrzać piekarnik do 170C.
Cukinię i kabaczki umyć, pokroić w półplasterki (jeśli są naprawdę olbrzymie, to w ćwierćplasterki).
Cebulę pokroić w półplasterki.
Wymieszać z ziołami i przyprawami. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Wstawić do piekarnika na 15 minut.
Wyjąć, posypać serem, zapiekać dalsze 15 minut. Po tym czasie wyjąć, podawać na ciepło.
Zdrowa zapiekanka z cukinii – uwagi
* Jeśli nie masz kabaczka, to naprawdę żaden problem. Ja łączę te warzywa, bo lubię różne kolory na talerzu, ale jeśli zrobisz to z samej cukinii, też będzie bardzo dobrze.
Zapiekankę możesz zostawić na następny dzień – tylko wyjmij wcześniej naczynie do zapiekania z lodówki, żeby nie pękło w piekarniku. Możesz też podgrzać porcję na patelni albo w mikrofalówce.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Lekko i zdrowo, podoba mi się.
wygląda bardzo smacznie musze sprobować !!
😉
mmm pycha:)