Często spotykany w sklepach pikantny wypiek to cebula, ser i pieprz. Cebularz lubelski to jeden z zarejestrowanych produktów tradycyjnych. Moja wersja jest nieco inna – przede wszystkim dlatego, że nie używam do ciasta drożdży, więc cebularz może powstać w ciągu kilkudziesięciu minut, nie trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto. Pokrojony na kawałki, będzie doskonałą przekąską, kiedy w domu pojawią się goście.
Cebularz – składniki
proporcje na 2 placki (jako przystawka, nakarmią 4-6 osób)
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 50 ml wody gazowanej
- 75 ml oliwy
- 2 cebule cukrowe
- 100 g mozzarelli
- garść czarnych oliwek
- garść zielonych oliwek
- 2 fenkuły średnie
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Cebularz – przepis
Nagrzej piekarnik do 200C.
Fenkuł i cebulę poszatkuj, skrop sokiem z cytryny, wyrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp solą i pieprzem, piecz 10 minut.
Wymieszaj mąkę, sól, wodę gazowaną i oliwę (około 50 ml), aż powstanie ciasto. Podziel na 2 części, każdą rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.
Oliwki pokrój w plasterki.
Mozzarellę utrzyj na tarce.
Zdejm górną warstwę papieru do pieczenia z ciasta, posmaruj je resztą oliwy.
Na każdym z placków rozłóż podpieczony fenkuł z cebulą, oliwki, posyp mozzarellą.
Uwaga – do włożenia placka do piekarnika użyj dużej deski do krojenia lub czegoś podobnego, inaczej całość się złoży.
Piecz 10-12 minut.
Podawaj na ciepło.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
świetny przepis, a jaki zdrowy. Napewno wypróbuję w przyszłości. Mam nadzieję, że wpadniesz do mnie na magic-mornings.blogspot.com
Aniu, ile porcji wychodzi z tego przepisu? tzn ile tego cebularzu mozna zjesc 1 dnia? 😛