Często spotykany w sklepach pikantny wypiek to cebula, ser i pieprz. Cebularz lubelski to jeden z zarejestrowanych produktów tradycyjnych. Moja wersja jest nieco inna – przede wszystkim dlatego, że nie używam do ciasta drożdży, więc cebularz może powstać w ciągu kilkudziesięciu minut, nie trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto. Pokrojony na kawałki, będzie doskonałą przekąską, kiedy w domu pojawią się goście.

Cebularz – składniki

proporcje na 2 placki (jako przystawka, nakarmią 4-6 osób)

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 ml wody gazowanej
  • 75 ml oliwy
  • 2 cebule cukrowe
  • 100 g mozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • 2 fenkuły średnie
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

cebularz-02

Cebularz – przepis

Nagrzej piekarnik do 200C.

Fenkuł i cebulę poszatkuj, skrop sokiem z cytryny, wyrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp solą i pieprzem, piecz 10 minut.

Wymieszaj mąkę, sól, wodę gazowaną i oliwę (około 50 ml), aż powstanie ciasto. Podziel na 2 części, każdą rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.

Oliwki pokrój w plasterki.

Mozzarellę utrzyj na tarce.

Zdejm górną warstwę papieru do pieczenia z ciasta, posmaruj je resztą oliwy.

Na każdym z placków rozłóż podpieczony fenkuł z cebulą, oliwki, posyp mozzarellą.

Uwaga – do włożenia placka do piekarnika użyj dużej deski do krojenia lub czegoś podobnego, inaczej całość się złoży.

Piecz 10-12 minut.

Podawaj na ciepło.