Klasyczne lasagne wymaga sporej ilości czasu. Wiem, bo robiłam je setki razy – polecam mój przepis na lasagne z wolnowaru, na lasagne z kurczakiem czy na lasagne bez mięsa. Prosta lazania z tego przepisu to droga na skróty, ale uważam, że niczego jej nie brakuje.
Prosta lazania: składniki
proporcje na 6-8 porcji
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 400 g szpinaku mrożonego (jedno opakowanie)
- 500g sera białego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- 100 g parmezanu
- 1 łyżka oliwy
Prosta lazania: przepis
Potrzebne będzie naczynie do zapiekania, które pomieści 2 warstwy makaronu cannelloni.
Kroimy cebulę w kostkę, ząbek czosnku siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na to wrzucamy cebulę i czosnek.
Po 3-5 minutach dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz do minimum. Po około 30 minutach dodajemy bazylię, sól i pieprz i dusimy jeszcze około 10 minut.
Sos przerzucamy do innego naczynia, patelnię z grubsza przecieramy lub płuczemy i wrzucamy na nią zamarznięty szpinak. Zwiększamy gaz do maksimum i siekamy czosnek – szpinak musi mieć smak, więc na tę ilość przyda się 5 ząbków.
Dusimy szpinak, aż całkiem się rozmrozi a potem odparuje na tyle, żeby był gęsty.
W międzyczasie włączamy piekarnik na 200C.
Przerzucamy szpinak do kolejnego naczynia – dużego – i dodajemy ser biały. Miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do naczynia do zapiekania wlewamy łyżkę sosu, rozprowadzamy po dnie.
Makaron cannelloni (tak, surowy!) nadziewamy pastą szpinakową – ja mam do tego szprycę, ale można odciąć koniuszek torby foliowej (grubej) i też będzie działać.
Połowę makaronu układamy w naczyniu, polewamy połową sosu. Na to układamy drugą połowę rur, polewamy resztą sosu, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy, odkrywamy, posypujemy parmezanem, zmieniamy program na opiekanie od góry i wstawiamy na kolejne 10 minut.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl