Fasolka szparagowa to warzywo łatwe w przygotowaniu, doskonałe na ciepło, na obiad. Wygotowana w wodzie, rozmiękła, traci wiele z uroku. Co zrobić, żeby podać ją w sposób smaczny a przy tym znośny wizualnie? Polecam fasolkę duszoną z pomidorami.
Fasolka duszona z pomidorami
proporcje na 4 porcje
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- puszka pomidorów
- garść oliwek czarnych
- garść kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- sos tabasco (opcjonalnie)
Fasolkę umyć, odciąć ogonki, osuszyć.
Czosnek posiekać.
Rozgrzać na dużej patelni albo w garnku o dużej średnicy oliwę, na to wrzucić czosnek, smażyć minutę. Na to wrzucić fasolkę, wymieszać z oliwą i czosnkiem.
Dodać pomidory, kapary, pokrojone w plasterki oliwki. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć, dusić około 20 minut, aż fasolka zmięknie.
Teraz można dodać tabasco – ale jeśli ktoś nie lubi ostrego smaku, to nie musi. Wtedy fasolka będzie delikatna.
Najlepiej smakuje od razu, podana na ciepło – podgrzewana po raz drugi traci wiele walorów smakowych. Można ją natomiast zjeść na zimno.
Przepis znalazłam u Kalyn.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl