Faszerowany bakłażan to przepis kombinowany – o sosie pisałam w przepisie na spaghetti z sosem marinara, a o kulkach mięsnych – w przepisie na klasyczne lasagne. Do tego średniej wielkości bakłażan, trochę parmezanu i danie ze sporą ilością warzyw gotowe.
Faszerowany bakłażan – składniki
- 1 bakłażan
- 4 łyżki parmezanu
- puszka pomidorów bez skóry
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- bazylia
- 2 jajka
- 1 kg mielonej, chudej wołowiny
Faszerowany bakłażan – przepis
Wołowinę zmieszać z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, 2 jajkami i 2 łyżkami parmezanu.
Rozgrzać na patelni oliwę, z mięsa toczyć nieduże kulki (takie na raz), wrzucać i obsmażać. Nie trzeba bardzo długo, potem będą się dusić w sosie.
W niedużym garnku rozgrzać nieco oliwy i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dusić 2-3 minuty, po czym wlać pomidory, doprawić solą, wrzucić porwane liście bazylii. Dusić 15 minut, dodać na sam koniec kulki mięsne i dusić kolejne 5 minut.
Rozgrzać piekarnik do 150C.
Bakłażana przekroić na pół i łyżką do robienia kulek z owoców trochę go wydrążyć – na tyle, żeby coś się zmieściło, ale też żeby trochę miąższu zostało. To, co się wygrzebie, można posiekać i dorzucić do sosu albo wyrzucić całkiem. Jeśli dorzuciło się do sosu, to należy sos z tym dodatkiem dusić jeszcze około 5 minut.
Nabrać łyżkę sosu, rozprowadzić w naczyniu żaroodpornym. Do każdej z połówek bakłażana wrzucić kilka kulek mięsnych z sosem. Brzegi bakłażana, żeby nie wyschły na wiór, lekko spryskać oliwą (ewentualnie wylać łyżkę oliwy na spodek i posmarować pędzlem warzywo). Wstawić do piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie wyjąć, posypać parmezanem, wstawić z powrotem na 5 minut.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Porcja na duży apetyt! 😀
Pozdrawiamy Tapenda