Sos caponata to rodzaj dania z bakłażana. W zależności od regionu, przepis się zmienia, ale pozostaje bakłażan i smak: słodko – kwaśny.
Spis treści
Sos caponata – składniki
- 1/2 dużego bakłażana (albo 1 średniej wielkości)
- 1 puszka pomidorów krojonych (albo 3 spore surowe, ale o tej porze roku to pewna ekstrawagancja)
- garść czarnych oliwek
- 1 łyżeczka kaparów
- spray do smażenia
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu z agawy (możesz też użyć cukru albo innego składnika słodzącego)
- sól
- pieprz
Sos caponata – przepis
Bakłażana pokroić w kostkę.
Spryskać dno garnka sprayem (nie ma co lać oliwy, bo bakłażan jest jak gąbka), wrzucić bakłażana, dusić pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut).
Dodać pomidory, pokrojone w plasterki oliwki, kapary, dusić 5 minut.
Doprawić, dusić kolejne 5 minut. W razie potrzeby zredukować.
Sos caponata – uwagi
Ja podałam caponatę ze spaghetti i pieczonym filetem z kurczaka, ale można ją też kłaść na kanapki, używać do wrapów.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Choć nie sezon na bakłażany, to moje klimaty smakowe. Konkretnie caponaty jeszcze nie robiłam (chyba, że nieświadomie poprzez zastosowanie głónego skłądnika i smak o którym piszesz), choć niesmiertelne zestawienie bakłażana z pomidorami gościło na naszym stole w rozmaitych wcieleniach.