Miękkie mięso, gęsty sos pomidorowy i odrobina makaronu. Zrazy po włosku są idealne. Czego chcieć więcej?
Zrazy po włosku: składniki
proporcje na 4 porcje
- 4 plastry wołowiny
- 4 plastry prosciutto
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego parmezanu
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 500 ml przecieru pomidorowego
- garść liści bazylii
- 120g makaronu
Zrazy po włosku: przepis
Rozbić wołowinę na cienkie plastry.
Zmieszać 1 zmielony ząbek czosnku, pietruszkę, parmezan, sól i pieprz, posypać każdy z plastrów wołowiny. Na to położyć po plastrze prosciutto. Zwinąć w rulon, związać sznurkiem kuchennym.
W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać zrazy po włosku i pozostałe 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół. Obsmażyć mięso. Dodać wino, dusić 2-3 minuty. Po tym czasie wyjąć i wyrzucić czosnek.
Do rondla dodać przecier pomidorowy, wino i porwane liście bazylii. Zmniejszyć gaz do małego, dusić całość około 2 godzin, aż nakłute widelcem mięso będzie miękkie. Jeśli sos robi się zbyt gęsty, dodać nieco wody.
Przepis pochodzi z The Sopranos Family Cookbook.
Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Zrazy po włosku Duszona wołowina z wolnowaru Błyskawiczny pasztet francuski Wołowina po burgundzku Wołowina w sosie cebulowym Pieczeń w musztardzie Schabowe w ziołach Pieczona wieprzowina w sosie Mięso pieczone w piekarniku […]