Tuńczyk z puszki to częsty składnik sałatek. Zwykle jednak występuje zmieszany z majonezem, kukurydzą z puszki, groszkiem i w zasadzie czymkolwiek, co się w domu trafi. Tego rodzaju sałatka z tuńczykiem zwykle schodzi pierwsza na imprezie, ale głównie dlatego, że nie czuć w niej tuńczyka. Proponuję moją wersję – bez majonezu. Wiem, szok! Spróbujesz?
Prosta sałatka z tuńczykiem: składniki
proporcje na 4-6 porcji (jako jedno z dań na stole)
- 1 puszka białej fasoli
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (takie po 150 g)
- 1 szalotka (tyle, żeby wyszła łyżka pokrojonej szalotki)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Prosta sałatka z tuńczykiem: przepis
Szalotkę pokroić w piórka. Wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i posiekaną pietruszką.
Fasolę osączyć, opłukać. Tuńczyka osączyć.
Wymieszać całość składników, odstawić w salaterce na minimum godzinę przed podaniem, żeby smaki się połączyły.
Przepis pochodzi z książki La Nonna La Cucina La Vita. Wspaniałe przepisy mojej babci.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Bardzo dobre połączenie! Lubię wszystkie składniki i plus minus podobną często robię 🙂
Sikorka – dziękuję 🙂 Czasem proste sałatki są najlepsze. Ta w dodatku jest całkiem fotogeniczna 🙂
Szybko i pysznie – najlepiej jak można 😉