Amerykanie mają fioła na punkcie grillowania – i słusznie, bo można w ten sposób przyrządzić masę potraw. Kurczak w sosie BBQ wymaga niewiele przygotowań, żadnego marynowania przez parę godzin, więc jeśli masz w domu wszystkie składniki, to obiad (czy kolacja) gotowe.
Spis treści
Kurczak w sosie BBQ – składniki
proporcje na 2 porcje
- ok. 400 g mięsa z kurczaka – filet albo pozbawione kości nogi
- 2 przeciery pomidorowe (takie po 30 g)
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 3 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 łyżeczki płatków z papryki (albo po prostu suszona papryka w dowolnej formie)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka dymu w płynie (opcjonalnie – a o dymie w płynie poniżej)
Kurczak w sosie BBQ – przepis
W garnku wymieszaj wszystkie składniki sosu, doprowadź do wrzenia, redukuj 3-5 minut. Po tym czasie zdejm z ognia i przestudź.
Mięso podziel na kilka kawałków równej lub podobnej wielkości, wrzuć na rozgrzany grill. Po 3 minutach odwróć, posmaruj z wierzchu sosem, grilluj kolejne 3 minuty.
Odwróć, posmaruj drugą stronę sosem, grilluj 1-2 minuty, przewróć jeszcze raz, posmaruj sosem (tak, po raz trzeci), grilluj kolejną minutę lub dwie.
Na zdjęciu grill DuraCeramic Breville.
Kurczak w sosie BBQ – uwagi
Jeśli używasz grilla węglowego, pamiętaj o tym, żeby nie używać do podpalania żadnych drukowanych gazet. Ja przestawiłam się na grill elektryczny i bardzo takie rozwiązanie polecam.
Moim zdaniem to wystarczy, żeby mięso było upieczone, ale jeśli wolisz, zdejm jeden kawałek z grilla i przekrój, żeby upewnić się, że mięso ścięło się też wewnątrz.
Dym w płynie to nie żaden dziwny wynalazek – miałam napisać „nie żadna chemia”, ale wszystko jest chemią, woda w szklance też. To skondensowany w formie płynnej aromat dymu wędzarniczego, doskonały jako element marynat, używany też przez wegetarian i wegan do doprawiania odpowiedników białka zwierzęcego. Można go kupić w internecie, kosztuje niewiele, starcza na długo, bo wystarczy łyżeczka, czasem łyżka-dwie dodane do dużej ilości sosu, żeby uzyskać bardzo ciekawy efekt. Jeśli go nie masz, sos BBQ też wyjdzie, nie martw się.
Przepis powstał we współpracy z firmą Breville.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] czy zapiekałam chleb, wystarczy tylko przetrzeć zmywakiem płytę i gotowe. Po moim ulubionym kurczaku w sosie BBQ było więcej sprzątania, to prawda, ale nie musiałam uciekać się do drapania czy sody i octu. […]
wygląda przepysznie!