Jeśli patrzeć na proporcje, to są to bardziej warzywa z ryżem. Nietrudno teraz o świeże, piękne warzywa, a ryż z warzywami to wdzięczne danie. Jeśli unikasz mięsa w diecie, możesz dodać do niego cieciorkę albo fasolę. Możesz też podać go z indyjskim kurczakiem z wolnowaru, bo inspiracją dla ryżu z warzywami było indyjskie biryani. Nie uważam, żeby wyszło mi bardzo indyjskie, ale na pewno bardzo smaczne.
Ryż z warzywami – przepis
proporcje na 8-10 porcji
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 nieduży słodki ziemniak
- 200 g ryżu
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 ml bulionu (jeśli go nie masz, ostatecznie możesz użyć wody, ale to nie jest to samo)
- 1 opakowanie (ok. 450 g) mrożonego szpinaku
- 10 g masła
Jeśli masz wolnowar z misą, którą można stawiać na palniku kuchennym, będzie Ci łatwiej. Jeśli nie – uzyj patelni do wstępnej obróbki warzyw.
Wyjmij z zamrażarki szpinak, zostaw go do rozmrożenia.
Pokrój w kostkę cebulę, posiekaj czosnek. Obierz ziemniaka, pokrój w nieduże kawałki (w kostkę albo w słupki), paprykę w krótkie paski. W misie wolnowaru postawionej na palniku kuchennym (albo na patelni) rozgrzej masło, dodaj cebulę, czosnek, ziemniaka i paprykę. Duś, mieszając, około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj curry i sól, wymieszaj, duś jeszcze 2-3 minuty.
Przestaw misę wolnowaru na bazę wolnowaru, dodaj ryż i ciepły bulion. Ustaw wolnowar na 3 godziny na program „1” (w niektórych wolnowarach określany jako „low”). Jeśli używasz patelni, przełóż warzywa do wolnowaru i dalej postępuj według instrukcji.
Po ustawionym czasie dodaj rozmrożony szpinak, wymieszaj dobrze zawartość wolnowaru i podgrzewaj (tryb „podgrzewanie” lub „utrzymanie temperatury”) około 30 minut.
Podawaj ryż z warzywami na ciepło. Możesz go też przechowywać w lodówce – wystarczy go potem podgrzać przez kilka minut na patelni pod przykryciem.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
ja mam taki wolnowar na prąd, Crock Pot, bardzo polecam, szukam własnie przepisów bo się wkreciłam, taki wolnowar można zostawić i wiem, że nie przypali
Polecam https://jestpieknie.pl/tag/wolnowar/