Sałaty i sałatki to doskonały sposób na to, żeby w prosty sposób włączyć do codziennego menu więcej warzyw. Kuskus ze szpinakiem nadaje się na obiad, na kolację, można go ze sobą zabrać do biura – nie ma intensywnego zapachu, więc nawet jeśli z jakiegoś powodu jadasz przy biurku, to koleżanki i koledzy z pracy nie będą kręcić nosami. Z drugiej jednak strony, lepiej jest odłączyć się od pracy nawet na krótki czas i zjeść posiłek w spokoju. Tak, to oznacza brak patrzenia w ekran telefonu.
Kuskus ze szpinakiem: składniki
proporcje na 2 porcje
- 4 łyżki kaszy kuskus
- 5-6 łyżek wrzątku
- 2 garście szpinaku
- około 50 g sera feta
- 1 duży lub 2 średniej wielkości pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
Kuskus ze szpinakiem: przepis
Kuskus zalej wrzątkiem, odstaw pod przykryciem na 5 minut.
Opłucz i osusz szpinak. Jeśli liście są spore, to porwij je na mniejsze kawałki.
Pokrój w kostkę pomidory, pokrusz fetę.
Odkryj kuskus, wymieszaj, dorzuć pomidory, szpinak i fetę, polej oliwą i octem balsamicznym, dobrze wymieszaj.
Ta sałatka najlepiej smakuje po jakichś 30 minutach, kiedy smaki się połączą, ale zanim liście szpinaku zwiędną. Jeśli to Ci nie przeszkadza, zrób więcej i weź porcję ze sobą do pracy.
Podobał Ci się ten przepis? Polecam też inne moje pomysły na dania z kuskusem:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl