Makaron to węglowodany – ale jak widać na zdjęciu, może być pełnoziarnisty. Ser pleśniowy jest tłusty, ale rozprowadzony mlekiem i podzielony na kilka osób „ginie”. A brokuły dodają potrawie koloru, a dzięki zawartości witaminy C i żelaza są bardzo pożądane w diecie. Makaron z brokułami i serem pleśniowym to szybkie, efektowne danie – trzeba tylko lubić sos serowy.
Makaron z brokułami i serem pleśniowym – składniki
proporcje na 2 porcje
- 160 g makaronu (najlepiej rurki lub pióra)
- jeden dorodny brokuł
- 50g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- 1 duża cebula albo 2 średnie
- 2 łyżki mleka
- olej z pestek winogron
- sól
Makaron z brokułami i serem pleśniowym – przepis
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę w takiej ilości, żeby przykryła i makaron, i brokuły. Brokuł dzielimy na różyczki na jeden kęs i polewamy wrzątkiem (żeby się upewnić, że żadnego pasażera na gapę nie będzie w potrawie). Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i ustawiamy timer na 5 minut.
W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni. Ser dzielimy na kawałki i wrzucamy na patelnię. Kiedy się roztopi, dolewamy nieco mleka (powiedzmy 2 łyżki) i mieszamy. W tym czasie pewnie zadzwoni timer – to sygnał, żeby wrzucić brokuły. Nastawiamy timer na 4 minuty (tyle zwykle, czyli 9 minut, trzeba na ugotowanie makaronu al dente – jeśli Twój gotuje się dłużej lub krócej, dopasuj czas tak, żeby brokuły gotowały się 4 minuty).
Po upływie tego czasu odlewamy brokuły i makaron i wlewamy do dużego garnka sos z patelni. Mieszamy, żeby równomiernie go rozprowadzić.
Makaron z brokułami najlepiej nadaje się do zjedzenia od razu, na ciepło. Zabranie go do pracy może być ryzykowne, nie wszyscy docenią aromat.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Makaron z brokułami i serem pleśniowym […]