Kurczak w przyprawach powstał przypadkiem. Chciałam zrobić coś w klimatach śródziemnomorskich, ale nie chciałam znowu robić szaszłyków z kurczaka shish taouk, tylko coś innego. Przejrzałam zapasy przypraw, zastanowiłam się i oto jest. Kurczak w przyprawach nie jest wcale ostry, raczej bardzo aromatyczny, ale delikatny, a dzięki pieczeniu – soczysty. Minus jest taki, że trzeba poświęcić kilka godzin (idealnie całą noc) na marynowanie, ale naprawdę warto.
Kurczak w przyprawach: składniki
proporcje na 4-6 porcji (w zależności od tego, czy podajesz to jako danie główne czy nie)
- 1 cebula czerwona
- 2 cebula biała
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 kg filetu z kurczaka
- kilkanaście ziarenek kardamonu
- kilkanaście ziarenek gorczycy
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Kurczak w przyprawach: przepis
Wyłuskaj kardamon, dorzuć do moździerza. Dodaj gorczycę, kmin, oba rodzaje papryki i utrzyj na gładką masę.
Cebule pokrój w półplasterki, wymieszaj z sokiem z cytryny. Rozłóż na dnie naczynia, w którym to zamarynujesz.
Kurczaka oczyść, oddziel polędwiczki, duże filety pokrój na 2-3 kawałki każdy.
Natrzyj mięso marynatą.
Ułóż kurczaka na cebuli, zamknij pudełko / przykryj naczynie, odstaw na kilka godzin lub na noc.
Następnego dnia:
Rozgrzej piekarnik do 150C.
Jeśli masz brytfannę odpowiednią do piekarnika i na płytę, to użyj jej. Jeśli nie, przygotuj naczynie do zapiekania (z pokrywką) i weź patelnię.
Mięso przełóż gdzieś na chwilę.
Wlej na patelnię 1 łyżkę oliwy i podduś cebulę.
Odsuń cebulę na bok, użyj reszty oliwy, żeby obsmażyć mięso z każdej strony.
W naczyniu do zapiekania ułóż cebulę na spodzie, na tym rozłóż w jednej warstwie kurczaka, przykryj, piecz 30 minut.
To świetny pomysł na danie do pracy – dodaj porcję kaszy czy ryżu, podgrzej razem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl