Kurczak w przyprawach powstał przypadkiem. Chciałam zrobić coś w klimatach śródziemnomorskich, ale nie chciałam znowu robić szaszłyków z kurczaka shish taouk, tylko coś innego. Przejrzałam zapasy przypraw, zastanowiłam się i oto jest. Kurczak w przyprawach nie jest wcale ostry, raczej bardzo aromatyczny, ale delikatny, a dzięki pieczeniu – soczysty. Minus jest taki, że trzeba poświęcić kilka godzin (idealnie całą noc) na marynowanie, ale naprawdę warto.

Kurczak w przyprawach: składniki

proporcje na 4-6 porcji (w zależności od tego, czy podajesz to jako danie główne czy nie)

  • 1 cebula czerwona
  • 2 cebula biała
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 kg filetu z kurczaka
  • kilkanaście ziarenek kardamonu
  • kilkanaście ziarenek gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

 

kurczak w przyprawach

 

Kurczak w przyprawach: przepis

Wyłuskaj kardamon, dorzuć do moździerza. Dodaj gorczycę, kmin, oba rodzaje papryki i utrzyj na gładką masę.

Cebule pokrój w półplasterki, wymieszaj z sokiem z cytryny. Rozłóż na dnie naczynia, w którym to zamarynujesz.

Kurczaka oczyść, oddziel polędwiczki, duże filety pokrój na 2-3 kawałki każdy.

Natrzyj mięso marynatą.

Ułóż kurczaka na cebuli, zamknij pudełko / przykryj naczynie, odstaw na kilka godzin lub na noc.

Następnego dnia:

Rozgrzej piekarnik do 150C.

Jeśli masz brytfannę odpowiednią do piekarnika i na płytę, to użyj jej. Jeśli nie, przygotuj naczynie do zapiekania (z pokrywką) i weź patelnię.

Mięso przełóż gdzieś na chwilę.

Wlej na patelnię 1 łyżkę oliwy i podduś cebulę.

Odsuń cebulę na bok, użyj reszty oliwy, żeby obsmażyć mięso z każdej strony.

W naczyniu do zapiekania ułóż cebulę na spodzie, na tym rozłóż w jednej warstwie kurczaka, przykryj, piecz 30 minut.

To świetny pomysł na danie do pracy – dodaj porcję kaszy czy ryżu, podgrzej razem.

kurczak w przyprawach