Postanowiłam zakończyć sezon szparagowy zupą. Krem ze szparagów to w zasadzie nuda i banał, chociaż każdy ma swoje sposoby. Ja stawiam na dużą zawartość szparagów i minimalne przyprawy. Spróbujesz?

Zupa-krem ze szparagów – składniki

proporcje na 6 porcji

  • 2 pęczki szparagów
  • 3 ziemniaki (ok. 200 g)
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • 1 por lub 2 młode
  • 1 pietruszka lub 2-3 młode
  • 30 ml oliwy
  • 500 ml bulionu

 

Zupa-krem ze szparagów – przepis

Oczyść pory i pietruszkę, pokrój na kilka kawałków. Wrzuć do misy robota kuchennego, dodaj oliwę, sól i pieprz. Ustaw czas na 2 minuty, prędkość 5, temperaturę na 60C.

W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój na kawałki, nie muszą być bardzo duże. Odetnij główki szparagom, odłóż na bok. Nie wyrzucaj zdrewniałych końcówek!

Ziemniaki i szparagi (bez łebków) dodaj do misy robota kuchennego, zalej bulionem.

Łebki szparagów ułóż w naczyniu do parowania. Zamocuj je na misie robota kuchennego.

Ustaw czas na 15 minut, prędkość 3, temperaturę na 120C.

Po tym czasie zdejm naczynie do parowania, odłóż ugotowane na parze łebki na bok – posłużą Ci do dekoracji zupy.

Zamknij misę robota kuchennego, zmiksuj zupę do pożądanej gładkości (im dłużej miksujesz, tym gładsza będzie konsystencja).

Spróbuj, dopraw w miarę potrzeby solą i pieprzem.

Przed podaniem dodaj sok z cytryny i kilka łebków szparagów.

Podawaj na ciepło.

Zupa-krem ze szparagów – uwagi

Ta zupa-krem ze szparagów powstała z użyciem robota kuchennego Kohersen MyCook. Bardzo polecam Ci takie urządzenie – więcej przepisów z jego wykorzystaniem znajdziesz tutaj. Ale jeśli wolisz, użyj normalnych garnków.

Jeśli chcesz, możesz zamrozić zupę-krem ze szparagów. Zrób to, zanim dodasz sok z cytryny.