Co tu dużo gadać, idzie zima i pewnie za kilka dni pojawią się na Facebooku kolejne statusy o śniegu. Sałatą się nie najemy. Zrobiłam więc zupę – czy raczej gęsty, sycący sos z masą warzyw, który można jeść i jeść. Najlepsza rzecz? Możesz tu dodać wszystkie warzywa, jakie masz pod ręką!
Zupa na zimny dzień – przepis
proporcje na 6-8 porcji
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- 1,5 litra przecieru pomidorowego
- 1 marchew
- 1 cukinia
- 2 średnie cebule
- 1 opakowanie szpinaku świeżego
- sos worcestershire
- sambal oelek
- 1 opakowanie (250 g) pierożków tortellini z ulubionym farszem
- 1 łyżka oliwy
Weź duży garnek, 4-litrowy lub większy.
Posiekaj cebulę, zeszklić na oliwie.
Dodaj mięso, smaż tak długo, aż przestanie być różowe.
Zetrzyj na tarce cukinię i marchew, dodaj do garnka, zamieszaj.
Dodaj przecier pomidorowy, zamieszać. Zagotować i dusić 30 minut.
Dopraw sosem worcestershire i sambal oelek wedle uznania (u mnie były to 4 łyżki sosu i 1 łyżka sambalu).
Umyj szpinak, wrzucaj w partiach do garnka, mieszać. Duś, aż szpinak zwiędnie.
Na ostatnie kilka minut duszenia wrzuć pierożki.
Podawaj na ciepło.
Można też to danie zamrozić – albo już gotowe, albo jeszcze bez szpinaku i pierożków.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Zupa na zimny dzień […]