Zupa harira nadaje się na chłodne wieczory, bo jest gęsta, pełna dodatków, sycąca. Jeśli masz zwyczaj podawania dwudaniowego obiadu, tym razem możesz spokojnie pominąć drugie danie.
Zupa harira – przepis
proporcje na 6-8 porcji
- 150 g czerwonej soczewicy
- 100 g ryżu
- 1 duży por
- 3 spore marchewki
- 1 duża cebula
- 1 puszka (30 g) przecieru pomidorowego
- 1 puszka cieciorki
- 1 puszka pomidorów
- kawałek świeżego imbiru
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka harissy (lub dowolnej innej ostrej pasty z papryki)
- 2 łyżki oliwy
- garść świeżej kolendry (lub pietruszki)
Ugotuj ryż i soczewicę, odcedź, odstaw na bok.
Posiekaj cebulę, pokrój białą część pora na plasterki, zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach.
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę, dodaj por i marchew. Podsmażaj 2-3 minuty.
Zetrzyj szafran na pył, zalej 2 łyżkami wrzątku.
Posiekaj drobno imbir, dodaj do garnka razem z papryką, pieprzem i szafranem, duś 2-3 minuty.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, pomidory w puszce, cieciorkę (odsączoną!) jakieś 1,5 – 2 litry wody. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.
Na ostatnie 10 minut dodaj ryż i soczewicę. Spróbuj i dodaj harissę – 1 łyżka to moim zdaniem dobra ilość, ale jeśli wolisz delikatniejsze smaki, dodawaj ją stopniowo.
Przed podaniem, posyp posiekaną kolendrą lub pietruszką.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl