Ciecierzyca czy cieciorka? To nie jest to samo – ale ponieważ potocznie ciecierzycę (czyli nieduże, beżowe kulki) nazywa się cieciorką, częściej używam tego drugiego określenia. Niezależnie od nazwy, kurczak z ciecierzycą to proste danie, które bardzo zyskuje dzięki dwóm dodatkom: oliwkom i haloumi. Nie pomijaj ich, bo to one nadają wyjątkowego smaku daniu.
Kurczak z ciecierzycą – składniki
proporcje na 2 porcje
- podwójny filet z kurczaka
- 1 puszka cieciorki
- garść czarnych oliwek (najlepiej oliwek suszonych i marynowanych)
- garść suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- szczypta suszonego oregano
- 2 plastry sera haloumi
- sól
- pieprz
Kurczak z ciecierzycą – przepis
Filet z kurczaka rozdzielić na połowy (odciąć też dolne, małe polędwiczki). Całość oprószyć solą i pieprzem.
Rozgrzać łyżkę oliwy na średniej wielkości patelni, usmażyć kurczaka (upewnić się, że nie jest surowy w środku!). Zdjąć z patelni, przykryć, żeby nie wystygł.
Cieciorkę opłukać, odsączyć.
Na patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, wrzucić cieciorkę, dodać ocet. Dorzucić pokrojone w kawałki pomidory suszone i oliwki, doprawić oregano, poddusić 3 minuty. Rozłożyć na talerzach.
Mocno rozgrzać patelnię, wrzucić haloumi, smażyć do zrumienienia (wystarczy po minucie, góra dwie na stronę).
Do cieciorki dodać po porcji kurczaka, ułożyć na cieciorce haloumi. Podawać na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl