Stworzyć danie od nowa to nie sztuka. Sztuką jest, moim zdaniem, tak przerobić to, co już mamy w lodówce, żeby nie było nudno i żeby nie stać za długo w kuchni. Kurczak z kaszą i ziołami to takie właśnie danie.
Kurczak z kaszą – składniki
proporcje na 2 porcje
- 250 g kurczaka buffalo z wolnowaru
- 500 ml przecieru pomidorowego (w kartonie)
- 1 cebula
- 4 łyżki stołowe kaszy, np. jęczmiennej
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
- sól
- pieprz
Kurczak z kaszą – przepis
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie rozgrzać oliwę, posiekać cebulę, poddusić, dodać kurczaka buffalo i przecier pomidorowy. Zamieszać, zagotować, dusić do zgęstnienia (mniej więcej tyle, ile trwa gotowanie kaszy).
Do kaszy domieszać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Dodać kurczaka w sosie.
Podawać na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl