Stworzyć danie od nowa to nie sztuka. Sztuką jest, moim zdaniem, tak przerobić to, co już mamy w lodówce, żeby nie było nudno i żeby nie stać za długo w kuchni. Kurczak z kaszą i ziołami to takie właśnie danie.

Kurczak z kaszą – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 250 g kurczaka buffalo z wolnowaru
  • 500 ml przecieru pomidorowego (w kartonie)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki stołowe kaszy, np. jęczmiennej
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz

Kurczak z kaszą – przepis

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W międzyczasie rozgrzać oliwę, posiekać cebulę, poddusić, dodać kurczaka buffalo i przecier pomidorowy. Zamieszać, zagotować, dusić do zgęstnienia (mniej więcej tyle, ile trwa gotowanie kaszy).

Do kaszy domieszać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Dodać kurczaka w sosie.

Podawać na ciepło.