Kupiłam wędzonego pstrąga. Piękny, świeży – nic, tylko jeść. Ale nie chciałam tak po prostu podać go z chlebem. Może w sałatce? Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem może być podawana na ciepło, na zimno, jako przystawka albo danie główne. Czego tu nie lubić?
Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem
- 300 g ziemniaków
- 300 g wędzonego pstrąga
- 2 łyżki śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 pęczka pietruszki
- 1 doniczka rukwi wodnej (jeśli jej nie masz, dobra będzie roszponka)
- sól
- pieprz
- garść kaparów
Ziemniaki ugotować (nie rozgotować!), pokroić w grubą kostkę.
Posiekać pietruszkę, kapary, dodać sok z cytryny, śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z ziemniakami.
Rozdzielić mięso pstrąga na mniejsze kawałki (sprawdzić, czy nie ma ości), dodać do ziemniaków.
Na wierzchu rozsypać pędy rukwi wodnej.
Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem może być przystawką, ale też pełnym posiłkiem.
Przepis inspirowany jednym z przepisów Jamiego Olivera, ale z moimi zmianami.
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Tak, pstrągowi dużo nie trzeba. Sam w sobie tworzy ucztę. Ale opcja z sałatką fajna przyznać muszę.
Mam jeszcze jeden prosty przepis w zapasie – taki bardziej „a co, jeśli przyjdą goście” 🙂
Zdradź, bo ja mam zawsze z tym problem. A im szybsze danie, tym lepsze.
Anita, ten: https://jestpieknie.pl/pasta-z-wedzonego-pstraga/
Fajny przepis:))
Dzięki 🙂