Na dni, kiedy nie masz ochoty na makaron z sosem pomidorowym. Makaron z tuńczykiem wygląda tak sobie, ale smakuje świetnie.
Makaron z tuńczykiem – składniki
proporcje na 2 porcje
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 pęczka pietruszki
- garść pomidorów koktajlowych
- 1 szalotka
- 3-4 anchois
- 1 łyżka oliwy
- makaron
- 1 łyżka śmietany niskotłuszczowej (czyli np. 10-12% tłuszczu)
- pieprz
Makaron z tuńczykiem – przepisy
Makaron ugotować al dente.
Śmietanę wyjąć z lodówki.
W międzyczasie rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić posiekaną szalotkę i pokrojone w kawałki anchois, dusić 2-3 minuty. Dodać odsączone mięso tuńczyka. Wymieszać, dusić 2-3 minuty.
Podczas ostatniej minuty gotowania makaronu do patelni dodać śmietanę i posiekaną pietruszkę, wymieszać, doprawić pieprzem (sól jest w anchois, więc nie ma potrzeby dodatkowo solić potrawy).
Pokroić pomidory w ćwiartki.
Odcedzić makaron, wymieszać z sosem, rozłożyć w miseczkach, dodać pomidory.
Podawać na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl