Zamiast zwykłego ryżu na sypko, coś całkiem innego – ryż po meksykańsku. Aromatyczny dodatek do mięsa, ryby, owoców morza. Można od razu przygotować większą ilość i zabierać kolejne porcje na obiad do pracy, w lodówce wytrzyma kilka dni.
Ryż po meksykańsku – składniki
proporcje na 8-10 porcji
- 400 g ryżu brązowego
- 3 łyżki oliwy
- 500 ml przecieru pomidorowego (1 karton)
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 ostre papryczki (marynowane lub świeże)
- 1 pęczek pietruszki
- 4 łyżki soku z limonki
Ryż po meksykańsku – przepis
Cebulę obrać i posiekać, dodać przecier pomidorowy, zmiksować. Zmieszać w garnku z bulionem, zagotować.
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż. Smażyć około 10 minut, często mieszając.
Posiekać czosnek i papryczki (jeśli potrawa nie ma być b. ostra, usunąć najpierw nasiona). Dodać do patelni, wymieszać.
Dodać zawartość garnka, wymieszać, zagotować. Dusić na małym gazie, aż ryż będzie miękki, a sos się wchłonie.
Odstawić. Dodać posiekaną pietruszkę i sok z limonki. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Podawać na ciepło, posypane pietruszką. Na zdjęciu – z ryżem po meksykańsku. […]
[…] podałam pikantne pulpety z ryżem po meksykańsku i sałatką z pomidorów, ale możesz dobrać inne […]
[…] https://jestpieknie.pl/ryz-po-meksykansku/ […]
No takie danie z papryczką to na pewno rozgrzewa 😀
[…] Ryż po meksykańsku: […]