Jedno z tych dań, którego nie warto robić w małej ilości. Na szczęście nie ma problemu z zamrożeniem.
Arabski pilaw z kurczakiem (machboos)
proporcje na 12 porcji
- 12 kawałków kurczaka (udka, skrzydełka) albo cały kurczak, pocięty na kawałki
- 1 łyżeczka kminu
- 2 łyżeczki arabic masala (lub, jeśli nie masz, mieszanka papryki, cynamonu i pieprzu)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżeczki papryki chili
- sok z 1 limonki
- 150 ml oliwy
- 3 czerwone cebule
- 400g pomidorów (obranych, mogą być z puszki)
- 2 puszki cieciorki (opłukanej)
- 3-4 kawałki cynamonu
- 2-3 loomi (suszone limonki, do kupienia w arabskie.pl – można zastąpić suszonymi liśćmi kaffiru)
- 6-8 nasion kardamonu
- 2 liście laurowe
- 1,5 litra bulionu drobiowego (w ostateczności pół na pół z wodą)
- 500g ryżu basmati
Zmieszać składniki od kminu do soku z limonki włącznie. Dodać do tego kawałki kurczaka, wymieszać, odstawić na 30 minut.
Posiekać cebulę w piórka, poddusić na oliwie, aż zmięknie. Dodać kurczaka, obsmażyć aż się zrumieni. Dodać pomidory, cieciorkę, składniki od cynamonu do liści laurowych włącznie, podsmażać minutę – dwie.
Dodać bulion.
Opłukać ryż i dodać do garnka. Gotować co najmniej 15 minut (chyba, że ryż jest opisany inaczej – z tym, że raczej nie krócej, bo kurczak nie będzie gotowy).
Wymieszać przed podaniem. Podawać z jogurtem z miętą.
Przepis znalazłam w książce A Taste of Arabia autorstwa Jessie Kirkness Parker, ale trochę go uprościłam.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl