Banalnie proste danie, doskonałe na gorące popołudnia, kiedy nikomu nie chce się stać przy kuchni godzinami. Jeśli podać chłodnik ogórkowy z grillowanymi krewetkami, staje się pełnowartościowym (a przy tym bardzo efektownym) posiłkiem.
Chłodnik ogórkowy – składniki
proporcje na 2 duże porcje lub na 4 małe (jeśli podajesz jeszcze drugie danie)
- 500 ml jogurtu greckiego
- 2 ogórki
- pęczek koperku
- 2 łyżki soku z limonek
- sól
- pieprz
- 250 g krewetek (raczej większych, obranych, podgotowanych)
Chłodnik ogórkowy – przepis
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek posiekać, dodać do ogórków. Dodać jogurt, wymieszać, doprawić sokiem z limonek, solą i pieprzem. Podzielić na porcje.
Krewetki grillować na patelni grillowej po 2-3 minuty, aż nie będą przezroczyste. Rozłożyć w miseczkach z porcjami zupy.
Jeśli zupa zostanie, można dodać czosnek i zrobić z niej w ten sposób sos do mięsa z grilla.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Chłodnik ogórkowy […]