Trwa sezon przetworów. Nie robię dżemów ani kompotów, bo w zasadzie ich nie jadamy, ale jeśli chodzi o przetwórstwo pomidorowe, to właśnie kończę drugą porcję 20 kg. Domowy sos salsa to tegoroczny debiut, ale ponieważ można go użyć i jako dipu, i jako bazy np. do enchilady czy burrito, to na pewno się przyda.
Domowy sos salsa – składniki
- 5 kg pomidorów podłużnych
- 1,5 kg papryki
- ostra papryka (świeża, np. habanero, albo suszona)
- 3 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 1 łyżka pieprzu
- 2 łyżki papryki chili
Domowy sos salsa – przepis
Rozgrzej piekarnik do 200 C.
W naczyniu do zapiekania ułóż pomidory, w drugim – paprykę i ostrą paprykę, jeśli masz świeżą.
Piecz około 45 minut, przewracając raz w ciągu pieczenia – skóra na warzywach musi się przypalić.
Pomidory wrzuć do dużego garnka (będziesz w nim mieszać wszystkie składniki, więc proponuję taki o pojemności 7 litrów).
Paprykę włóż do papierowej torby albo do miski, którą następnie przykryjesz folią plastikową. Odstaw ją na co najmniej 20 minut, inaczej obieranie skóry będzie trudne.
Wstaw do piekarnika kolejną porcję pomidorów. Kiedy będą gotowe, dodaj do garnka.
Posiekaj czosnek i cebulę, wrzuć do pomidorów.
Jeśli masz suszoną paprykę, posiekaj ją drobno i dorzuć do garnka.
Teraz wyjmij paprykę z torby / miski i obierz. Wyrzuć szypułki i pestki.
Zmiksuj całość w garnku, dopraw, wymieszaj. Gotuj 15 minut.
Sprawdź smak, dopraw wedle potrzeby, przelej do słoików.
Szczelnie zakręcone słoiki wstaw do piekarnika, nastaw na 125C. Po osiągnięciu tej temperatury odczekaj 30 minut (piekarnik ma być włączony), a potem wyłącz piekarnik i uchyl go. Daj słoikom wystygnąć i przestaw je na półkę, gdzie będą czekać na swoją kolej.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Najpierw rzucam się na ostre sosy, potem ego żałuję, bo buzia pali niemiłosiernie, a jedzenie zostało już pokropione sosem, więc trzeba zjeść 😛 Swój pewnie można wyśrodkować na średni 🙂
Owszem, na tym polega gotowanie 🙂 Ten sos nie jest szczególnie ostry (w tych proporcjach), ale ma przyjemny, dymny posmak (dzięki opieczeniu pomidorów).
[…] ok. 500 ml sosu salsa – np. z przepisu na domowy sos salsa […]
[…] łyżki sosu salsa (najlepiej domowego, ale może być też […]
[…] łyżki salsy (jeśli nie masz domowej, kup w sklepie taką, która ma dobry, krótki […]