Raz na jakiś czas warto przypomnieć sobie domowe, swojskie smaki (nawet jeśli gulasz to danie węgierskie). Gulasz wołowy z kaszą to dla mnie idealne połączenie – jasne, można podać go z ziemniakami czy makaronem, ale kasza pasuje tu najlepiej.
Gulasz wołowy z kaszą – przepis
proporcje na 2 porcje kaszy i 6 porcji gulaszu (który świetnie poddaje się mrożeniu)
- 2 łyżki kaszy gryczanej
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej
- 8 łyżek wody
- łyżeczka oliwy
- sól
- pieprz
- 500 g chudej wołowiny
- 2 przeciery pomidorowe
- 1 cebula
- 200 ml czosnkowego dipu z bakłażana
- łyżka oleju rzepakowego
Jeśli nie masz dipu bakłażanowego, to polecam go zrobić. Bez tego sos gulaszowy nie będzie miał tego smaku i konsystencji, o jaką chodzi. A przy okazji – dip przyda się jako pasta do kanapek.
Kaszę wsypać do garnka, zalać wodą, dodać oliwę i przyprawy. Zagotować, gotować na najmniejszym gazie – zwykle około 15-20 minut. Woda powinna odparować, a kasza – być miękka.
Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na rozgrzany w garnku olej. Dusić 3-5 minut. Dodać pokrojone w nieduże kawałki mięso. Dusić około 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać dip z bakłażanów, przecier pomidorowy, doprawić w miarę potrzeby i dusić kolejne 20-30 minut (zależy od tego, jak duże są kawałki mięsa).
Kaszę rozdzielić na 2 talerze, dodać część gulaszu. Resztę podzielić na odpowiednie porcje (np. po 2 porcje w pojemniku), wystudzić i zamrozić.
Podawać np. z ogórkami małosolnymi. Przepisu nie podaję, bo ich nie robię, ale na pewno każdy ma swój sprawdzony.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Bez pomysłu – po prostu, mięso było ładne i świeże, więc je kupiłam. Co tu zrobić? Gulasz? Duszona wołowina? Wołowina po burgundzku? Chciałam zrobić coś innego, bo chodziła za mną […]