Niedużo pracy, a jaki efekt! Jasne, kaczka z granatem wymaga mniej codziennych składników, jak choćby właśnie owoc granatu, ale smak tego dania jest naprawdę wyjątkowy. Spróbuj!
Kaczka z granatem – przepis
proporcje na 2 porcje
- 2 filety z kaczki (świeże lub mrożone), każdy ok. 200 g
- 2-3 łyżki pestek granatu
- 100 g rukoli
- 2 łyżki oliwy
- majeranek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soku malinowego (możesz też zgnieść kilka świeżych malin)
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Natnij skórę na filetach na krzyż, posyp solą, pieprzem i majerankiem. Piecz na kratce 30 minut. Odstaw do wystudzenia.
Obierz owoc granatu, wyjmij pestki – te, których tutaj nie zużyjesz, przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika. W lodówce wytrzymają 2-3 dni.
Rukolę włóż do miski, polej oliwą, octem i sokiem malinowym. Wymieszaj.
Rozłóż sałatę na talerzach, posyp pestkami granatu.
Pokrój filety z kaczki w plastry, rozłóż na sałacie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl