Kanapki są smaczne, proste, ale trochę nudne. Kanapka z bakłażanem to wymarzone danie na ciepło – jeśli tylko masz w pracy mikrofalówkę, czeka Cię pyszne drugie śniadanie.
Kanapka z bakłażanem: składniki
proporcje na 2 porcje
- 2 tortille pełnoziarniste lub pita, rozdzielona na 2 warstwy
- 2 łyżki ricotty
- 2 łyżeczki tartego parmezanu
- 1/2 bakłażana*
- 2 pomidory
- szczypta oregano
- sos tabasco do smaku
Kanapka z bakłażanem: przepis
Jeśli nie wiesz, co potem zrobić z połówką bakłażana, zdubluj przepis. Będzie sos do makaronu.
Bakłażana i pomidory pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, dusić do miękkości, przykryć, doprawić oregano i tabasco, dusić 5 minut, odstawić do przestygnięcia.
Pośrodku tortilli nałożyć i lekko rozsmarować połowę ricotty i posypać połową parmezanu.
Nałożyć na to połowę mieszanki warzywnej z patelni.
Zagiąć dolną część tortilli.
Zagiąć do środka dwa boczne skrzydełka tortilli.
Na to złożyć górną część tortilli, tworząc coś w rodzaju koperty.
Rozgrzać grill (lub patelnię grillową) i położyć na niej powstałą kanapkę, złożeniem do spodu.
Dla uzyskania ładnych pasków, postawić na tym garnek z wodą.
Grillować 2 minuty, obrócić i z drugiej strony też grillować 2 minuty (i też przydeptane garnkiem). Oczywiście, jeśli masz mini-grill z klapką, nie musisz się bawić tak, jak ja na zdjęciach.
Następnie przeciąć na pół i podawać.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl