Kapusta wigilijna ma masę odmian – niektórzy dodają więcej suszonych śliwek, inni podduszają grzyby przed dodaniem, jeszcze inni gotują ją przez tydzień (albo i dłużej), codziennie po trochu. U mnie najczęściej pojawia się tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami, ale robię też zwykle inne wersje – jak np. tę kapustę wigilijną z koperkiem. 


Kapusta wigilijna z koperkiem

  • 0,7 kg kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki koperku (np. mrożonego)
  • pieprz
  • ocet z białego wina (opcjonalny)
  • oliwa

Poddusić na oliwie cebulę, dodać pokrojoną z grubsza kapustę. Zalać wodą tak, żeby zakryła kapustę. Dodać koperek i pieprz. Gaz do minimum, dusić 1 godzinę. Po tym czasie spróbować – jeśli nie jest wystarczająco kwaśne, dodać ocet (najpierw łyżkę, potem wymieszać, spróbować, ewentualnie dodać więcej).

Podawać na ciepło. I tak, z tej kapusty też można zrobić niby-bigos. Polecam, jeśli po świętach zostaną Ci resztki mięsa.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/