Kapusta wigilijna ma masę odmian – niektórzy dodają więcej suszonych śliwek, inni podduszają grzyby przed dodaniem, jeszcze inni gotują ją przez tydzień (albo i dłużej), codziennie po trochu. U mnie najczęściej pojawia się tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami, ale robię też zwykle inne wersje – jak np. tę kapustę wigilijną z koperkiem.
- 0,7 kg kapusty
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki koperku (np. mrożonego)
- pieprz
- ocet z białego wina (opcjonalny)
- oliwa
Poddusić na oliwie cebulę, dodać pokrojoną z grubsza kapustę. Zalać wodą tak, żeby zakryła kapustę. Dodać koperek i pieprz. Gaz do minimum, dusić 1 godzinę. Po tym czasie spróbować – jeśli nie jest wystarczająco kwaśne, dodać ocet (najpierw łyżkę, potem wymieszać, spróbować, ewentualnie dodać więcej).
Podawać na ciepło. I tak, z tej kapusty też można zrobić niby-bigos. Polecam, jeśli po świętach zostaną Ci resztki mięsa.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl