Ta potrawa powstała jako sposób na zużycie tego, co miałam w domu – otwarta feta, napoczęte kolorowe papryki. Na szczęście miałam mieloną, chudą wołowinę w zamrażalniku, dzięki czemu powstała kofta wołowa w pikantnym sosie pomidorowym, danie kuchni arabskiej.
Kofta wołowa w pikantnym sosie pomidorowym – przepis
proporcje na 4 porcje
- 500 g mięsa wołowego, mielonego
- 1 średnia cebula
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki baharat
- 1/2 łyżeczki sumaku*
- 1 jajko
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 kolorowe papryki
- kilka plasterków jalapeno
- sól
- 100 g fety
- 2-3 łyżki kuskusu
- 1 łyżeczka zaataru
- 3 łyżki oliwy
* Sumak to przyprawa, ma czerwony kolor, nadaje cierpki smak potrawom. Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną.
Rozgrzać piekarnik do 150C.
W misce wymieszać mięso z rozbitym jajkiem, dodać baharat, sumak, odrobinę soli, posiekaną miętę i posiekaną cebulę. Uformować w podłużne kształty (powinno wyjść ich 10 z tej ilości).
Na rozgrzaną patelnię wylać 1 łyżkę oliwy, smażyć mięso do zrumienienia, z każdej strony, obracając. Wyjąć usmażone mięso, odstawić na bok.
Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną w nieduże kawałki paprykę, dusić 3-5 minut, aż zmięknie.
Dodać pomidory i jalapeno i dusić 20 minut. Spróbować, doprawić w razie potrzeby.
Kiedy już sos jest gotowy, w naczyniu do zapiekania ułożyć koftę, polać sosem, posypać skruszoną fetą , wstawić do piekarnika i zapiekać, aż feta trochę się rozpuści, a trochę zrumieni. To powinno potrwać jakieś 10 minut.
W międzyczasie zrobić kuskus: zalać kaszę ilość wrzątkiem, odstawić pod przykryciem na 3-5 minut, odsłonić, przegarnąć widelcem, dodać oliwę zmieszaną z zaatarem.
Podawać na ciepło.
Przepis pochodzi z książki „A Taste of Arabia”.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl