Jeśli ktoś lubi krewetki, to pewnie jadł je na różne sposoby – grillowane, smażone, duszone. Najprościej poddusić je na maśle z czosnkiem, dodać pietruszkę i kawałek pieczywa do zebrania sosu. Ja dziś proponuję inne danie – krewetki z papryką i czosnkiem.
Krewetki z papryką i czosnkiem: składniki
proporcje na 2 porcje
- 500 g krewetek
- 1 papryka czerwona
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 ml wina białego, wytrawnego
- pęczek pietruszki
- 100 g rukoli
Krewetki z papryką i czosnkiem: przepis
Rukolę umyć, osuszyć, rozdzielić na 2 talerze.
Krewetki obrać (jeśli nie są obrane).
Paprykę pokroić na ćwiartki, a potem w cieniutkie paski – najlepiej przy użyciu mandoliny.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plastry.
Posiekać pietruszkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę i czosnek, dusić 2-3 minuty, aż lekko zwiędnie.
Dodać krewetki. Jeśli są surowe, dusić 2-3 minuty, aż zróżowieją. Jeśli są już różowe (kupione gotowane), wystarczy podgrzewać przez minutę.
Dodać wino, zamieszać całość.
Zdjąć z palnika, dodać sok z cytryny i pietruszkę, dobrze wymieszać.
Rozłożyć na rukoli.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Krewetki z papryką i czosnkiem […]