Są takie składniki potraw, które same z siebie nie mają wiele smaku. Weźmy filet z kurczaka czy awokado. Nuda, mdłe. Ale jeśli je połączyć – wszystko się zmienia! Dziś kurczak z awokado, jakiego nie znasz.
Kurczak z awokado – przepis
proporcje na 2 porcje
- 1 dojrzałe awokado
- pojedynczy filet z kurczaka
- sól
- pieprz
- spray do smażenia
- olej z awokado
- garść świeżej bazylii
- sok z cytryny
Filet z kurczaka oczyść, posyp solą i pieprzem i zgrilluj lub usmaż. Jeśli wolisz, możesz go też ugotować w wodzie albo na parze.
Awokado obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z sokiem z cytryny (co najmniej jedna łyżka stołowa, możesz dać więcej, jeśli wolisz).
Wystudzony filet z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do awokado. Dolej łyżkę oleju z awokado, wymieszaj.
Spróbuj i dopraw według uznania – sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Posiekaj liście bazylii, delikatnie zmieszaj z całością.
Kurczak z awokado w tej wersji to doskonały składnik kanapek czy wrapów, możesz też zjeść to danie z sałatą zieloną. Nie polecam długiego przechowywania, straci kolor.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl