Przepadam za kuchnią włoską. Lasagne jest może czasochłonne, ale ponieważ lubi je każdy w mojej rodzinie, to robię je regularnie. Przez lata doszłam do sprawdzonego przepisu na domowe lasagne. Ale moja przyjaciółka Dana, z którą regularnie rozmawiam o gotowaniu powiedziała mi, że robi też wersję lasagne z kurczakiem. Musiałam spróbować – i faktycznie, jest świetne!
Lasagne z kurczakiem – przepis
proporcje na 2 foremki, powierzchnia spodu ok. 3 płaty lasagne
- 1 filet podwójny z kurczaka
- 500 g sera białego
- 100 g parmezanu
- 1 opakowanie 450 g szpinaku
- oliwa
- 1 puszka pomidorów
- 500 ml przecieru
- 1 cebula duża
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie lasagne z semoliny lub mąki pełnoziarnistej (ale lepiej kup dwa, gdyby miało Ci zabraknąć 1 czy 2 płatów)
- oliwa w sprayu
- 150 g mozzarelli
- sól
- pieprz
- liść laurowy
Szpinak wrzuć na patelnię z pokrywką, odparuj, zmiksuj z białym serem i parmezanem, dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie oczyść i podziel filet z kurczaka, ugotuj go w wodzie z solą, pieprzem i liściem laurowym. Wyjmij kurczaka, porwij go dwoma widelcami na nieduże kawałki.
Włącz piekarnik na 200C.
Spryskaj patelnię (może być ta sama po szpinaku, najwyżej lekko ją przetrzyj) oliwą w sprayu. Posiekaj cebulę i czosnek, podduś 2-3 minuty, dodaj przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Duś około 20 minut. Po tym czasie dodaj kurczaka, wymieszaj, duś kolejne 20 minut.
Zetrzyj mozzarellę na tarce o dużych oczkach.
Spryskaj oliwą w sprayu formy do zapiekania.
Układaj: płaty lasagne, sos pomidorowy z kurczakiem, płaty lasagne, sos serowo-szpinakowy, płaty lasagne, sos pomidorowy z kurczakiem, płaty lasagne, sos serowo-szpinakowy, płaty lasagne, mozzarella.
Wstaw na 25 minut do piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudź, żeby łatwiej było lasagne z kurczakiem pokroić. Podawaj na ciepło, z zieloną sałatą.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Wygląda smacznie już kilka przepisów ze stronki testowałam i były świetne, teraz chcę spróbować tego tylko proszę o info jaki serek biały czy może być ricotta?? Mieszkam chwilowo we Włoszech i mam tu spory wybór serków 😉 pozdrawiam
Tak, może być ricotta, chociaż ja zwykle używam twarogu, czasem pół na pół z ricottą.
dzięki, pewnie w weekend spróbuję, pozdrawiam 🙂