Przyrządzanie ryb jest bardzo proste – o ile kupi się filety. Tutaj wersja błyskawiczna – łosoś w sosie balsamicznym powstaje w 15 minut, nie więcej.
Łosoś w sosie balsamicznym – przepis
proporcje na 2 porcje
- filet z łososia (po 200g na osobę)
- sól
- pieprz
- łyżeczka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Łososia podzielić na porcje po ok. 200g, natrzeć solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.
W rondlu zacząć podgrzewać na średnim ogniu ocet balsamiczny. Doprowadzić do zagotowania i gotować około 8 – 10 minut, aż jego objętość zmniejszy się o 2/3. Dodać sok z cytryny i oliwę, zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Wyjętego z piekarnika łososia polać sosem. Łosoś w sosie balsamicznym doskonale komponuje się z ryżem, ale możesz go też podać z zieloną sałatą i świeżą bagietką.
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Hm, czyli taki ekstrakt z niego zrobiłaś 🙂 Mam jeden ocet, którego nie szkoda do takich zabaw, popróbuję przy okazji.
Tak, właśnie takie coś 🙂 Zdjęcie wyszło takie sobie, ale potem pożarłam całość, więc nie było drugiego podejścia.
[…] łososia w sosie balsamicznym? Jeśli tak, jak mnie, zostało wam trochę tego sosu, można go użyć do […]
[…] Łosoś w sosie balsamicznym […]