Niby wiosna już przyszła, ale wciąż jest chłodno. Warto zatem jeść rzeczy sycące i rozgrzewające – jak widoczny poniżej makaron z warzywami i fetą.
Spis treści
Makaron z warzywami i fetą – składniki
proporcje na 4 porcje
- 200g makaronu pełnoziarnistego
- 30g sera feta
- 2 pomidory
- 1 bakłażan średniej wielkości
- 1 zielona papryka
- łyżka płatków papryki
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
- oliwa
- bazylia
- czosnek
Makaron z warzywami i fetą – przepis
Makaron ugotować w osolonej wodzie w normalny sposób.
Na patelni z pokrywką rozgrzać łyżkę oliwy.
Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażana.
Smażyć na sporym ogniu, do zrumienienia, w trakcie wrzucić 2 ząbki posiekanego czosnku.
Następnie nakryć i zmniejszyć ogień, po czym dusić 2-3 minuty do miękkości.
Pomidora pokroić w kostkę, dorzucić płatki papryki, posypać bazylią, skropić octem balsamicznym, doprawić do smaku, wymieszać.
Fetę pokruszyć.
W dużej misce wymieszać odsączony makaron, warzywa z patelni, pomidory z octem oraz fetę.
Makaron z warzywami i fetą – uwagi
Ja podałam to na ciepło, ale kiedy przestygło, spróbowałam ponownie – doskonale sprawdza się jako zimna sałatka do pracy czy na uczelnię.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl