Cebula to wbrew pozorom bardzo wdzięczne warzywo i doskonały dodatek do dań z grilla. Marynowana cebula jest o wiele łagodniejsza od surowej, dodaje wyrazu delikatnym daniom, ale ich nie przytłacza, no i pięknie wygląda! Ten przepis pochodzi z kuchni ekwadorskiej. Spróbuj!
Marynowana cebula – przepis
- 3 czerwone cebule
- sok z 3 limonek
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka soli
Cebulę przekroić na pół i bardzo drobno pokroić w plasterki – przyda się tzw. mandolina.
Posypać solą, odstawić na 10 minut.
Po tym czasie zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 minut, po tym czasie odcedzić.
Zalać sosem z limonek, oliwą. W razie potrzeby dodać trochę soli.
Zamknąć w słoiku, wstawić do lodówki. Podawać po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą.
Przepis pochodzi z bloga Laylita.
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
A długo to ma leżakować w tym słoiku?
W zasadzie, można jeść od ręki. Ale dobrze jest przechować 12 godzin.
Fajny przepis 🙂 Wygląda trochę jak kapusta 😀 Ciekawy dodatek do posiłków.
Zapraszam serdecznie do wzięcia udziału w akcji:
http://ziola-suplementy.blogspot.com/2013/02/zdrowie-w-internecie.html
Rewelacyjny przepis uwielbiam cebulę muszę koniecznie wypróbować to cudo 🙂