Wrzuciłam zdjęcia tej zapiekanki na moją grupę o gotowaniu z podpisem: „tak dobra, że będziesz chcieć zrobić drugą porcję, jak tylko ją skończysz” i nadal się pod tym podpisuję. W trakcie ostatnich tygodni zrobiłam tę zapiekankę tyle razy, że powinnam mieć jej dość, a tymczasem planuję kolejną porcję. Prowansalska zapiekanka ziemniaczana to jeden z klasycznych przepisów Julii Child, ale nie myśl, że to jeden z tych francuskich przepisów, gdzie musisz szukać w Google, czym jest połowa składników. Nie ma tu NICZEGO, czego nie kupisz w osiedlowym sklepie, a poniżej i tak znajdziesz moją listę substytucji.

prowansalska zapiekanka ziemniaczana

Prowansalska zapiekanka ziemniaczana: składniki

  • 4 pomidory (raczej odmiana okrągła, ewentualnie podłużne, np. Roma)
  • 1 duża cebula lub 2 średniej wielkości
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ok. 500 g ziemniaków
  • kilka filetów anchois ze słoika/puszki
  • 100 ml oliwy
  • garść świeżego oregano
  • ok. 100g startego sera gruyère lub parmezanu
  • pieprz

Prowansalska zapiekanka ziemniaczana: przepis

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Cebulę pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i podsmażaj, aż zmięknie. Nie musi się skarmelizować, chodzi nam razem o miękką, białawą, podduszoną cebulę.

W międzyczasie zajmij się pomidorami: wykrój ostrym nożem otwór w górnej części, usuwając resztki szypułki. Łyżką wyjmij nasiona, wyrzuć. Miąższ pomidorów pokrój w paski, odstaw na bok.

Ziemniaki umyj, pokrój w plasterki.

W mikserze zmiksuj zioła, czosnek, anchois i resztę oliwy.

Kiedy cebula jest już gotowa, dopraw ją pieprzem, dodaj pomidory i podgrzej je lekko.

Wymieszaj pokrojone w plastry ziemniaki z ziołowym sosem.

Zetrzyj ser, odstaw na bok.

W naczyniu do zapiekania (moje to owalny Le Creuset, teraz nie do kupienia, wymiary 21×25 cm) rozłóż łyżkę mieszanki cebuli z pomidorami. Na to daj ziemniaki z sosem ziołowym, na to resztę pomidorów. Posyp serem, wstaw do piekarnika na dolną półkę na ok. 45 minut.

Po tym czasie sprawdź, czy ziemniaki są już miękkie – to zależy zarówno od grubości plastrów, jak i ogólnej mocy Twojego piekarnika. Po zmianie na nowy nagle wszystko piecze się u mnie szybciej, bo są mniejsze straty energetyczne – ale to dygresja.

Po wyjęciu, odstaw na chwilę, żeby zapiekanka lekko przestygła i dało się ją porcjować i jeść.

prowansalska zapiekanka ziemniaczana

Prowansalska zapiekanka ziemniaczana: uwagi

Poniżej jak zawsze lista hipotetycznych wątpliwości, z jakimi możesz się zmierzyć, robiąc to danie. Starałam się odpowiedzieć na wszystko.

Czym zastąpić ser gruyère?

Tak, jak napisałam, parmezan sprawdzi się bdb, ale jeśli go nie masz, użyj dowolnego twardego sera, który łatwo zetrzeć. W gruncie rzeczy, mozzarella też będzie OK, chociaż trochę zmieni się konsystencja i smak zapiekanki.

Czym zastąpić oregano?

Użyj dowolnych świeżych ziół – tymianku, bazylii, pietruszki. W ostateczności mogą być suszone, ale jeśli jest sezon na piękne pomidory, to i na zioła.

Czy mogę użyć pomidorów z puszki?

Moim zdaniem to zły pomysł w tym przypadku, zapiekanka wyjdzie zupełnie inna i nie jestem pewna, czy tak smaczna.

Czy mogę nie wydrążać pomidorów?

To niewielki wysiłek, a dzięki temu sos nie będzie wodnisty. Jeśli myśl o wyrzuceniu środka pomidorów napawa Cię odrazą, przelej to do kubka, a potem wypij. Na zdrowie!

Czym zastąpić anchois?

Kapary, oliwki, dowolna mieszanka tych dwóch składników sprawdzi się doskonale.

Z czym podawać prowansalską zapiekankę ziemniaczaną?

Moim zdaniem to kompletne danie, nie trzeba tu myśleć o mięsie, ale zielona sałata z lekkim, kwaskowatym dressingiem sprawdzi się idealnie.

Czy mogę mrozić prowansalską zapiekankę ziemniaczaną?

Nie ryzykowałabym. Ale w lodówce wytrzyma kilka dni.

Więcej pomysłów na zapiekanki

Zapiekanka makaronowa babci Stasi

Zapiekanka z pieczarkami (w naczyniu)

Bakłażan w parmezanie

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.