Jest na pewno parę bardziej wytwornych dań niż ryż smażony z [tu wstaw to, co Ci zalega w lodówce], ale niewiele bardziej satysfakcjonujących. To, co ważne, to możliwość dowolnego zmieniania i skalowania tego przepisu. Gdybym miała resztki grillowanego kurczaka, też bym je tutaj wrzuciła, a gdyby okazało się, że muszę rozmnożyć danie na więcej osób, otworzyłabym słoik kimchi albo zrobiła proste, ale szalenie smaczne ogórki po chińsku.
Spis treści
Ryż smażony z jarmużem: składniki
- 300 g UGOTOWANEGO ryżu (o ryżu w dziale uwagi)
- 400 g jarmużu (surowego albo mrożonego)
- 2 jajka
- garść świeżego szczypioru
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżki neutralnego oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka miodu
Ryż smażony z jarmużem: przepis
Zmieszaj sos sojowy, rybny, ocet ryżowy i łyżeczkę miodu. Odstaw na bok.
Jarmuż umyj i porwij na strzępki – grube łodygi odrzuć.
Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć jarmuż przesmaż aż odparuje wodę. Zdejm z patelni, dodaj trochę oleju, posiekaj czosnek (nie musi być drobno, plasterki wystarczą) i wrzuć na patelnię. Po minucie smażenia dodaj z powrotem jarmuż.
Zakładam, że ryż gdzieś stoi i czeka, doskonale, dodaj go do patelni.
Na drugiej, mniejszej patelni rozgrzej resztę oleju, usmaż jajka. Jeśli nie masz ręki do sadzonych, możesz je oczywiście wlać do patelni z ryżem i jarmużem.
Na ostatnią minutę smażenia, dodaj do patelni sos, który powstał na początku, wymieszaj dobrze. Nie zostawiaj za długo na palniku, bo cukier z miodu zacznie się przypalać.
Rozłóż w miskach ryż z jarmużem, dodaj jajka, posyp szczypiorem. Jeśli chcesz, możesz dodać też chrupiący olej chili.
Podawaj na ciepło, od razu.
Ryż smażony z jarmużem: uwagi
Najpierw będzie o ryżu. Można biały, można brązowy, można mieszankę z dzikim, można basmati, jaśminowy, co się chce. Ten przepis możesz modyfikować. Co ważne, ryż powinien być już ugotowany i wystudzony, więc proponuję ugotować większą porcję wcześniej, np. poprzedniego dnia, a potem z tego pobrać tyle, ile potrzebujesz.
Nie wiem dokładnie, jak przeliczyć ryż surowy na ryż ugotowany, ale uważam, że pudełko ugotowanego ryżu w lodówce to pół drogi do posiłku, który przygotujesz z tego, co masz w domu.
Teraz jarmuż. Ja uwielbiam jarmuż, kupuję go w sezonie i najczęściej podaję jako makaron z jarmużem, ALE jarmuż można też zamrozić, kupić mrożony. Jeśli nie masz go pod ręką, użyj takich warzyw i sałat, które lubisz i które dobrze poddają się duszeniu.
Polecam też moje inne przepisy na ryż smażony:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl