Przepadam za chorizo. Pikantna, paprykowa hiszpańska kiełbasa to jedna z moich ulubionych wędlin. Ryż z chorizo nie jest trudny, może trochę czasochłonny, ale przez większość czasu potrawa robi się sama.
Ryż z chorizo – składniki
proporcje na 6 porcji
- 1 łyżka oliwy
- 100 g chorizo
- 200g ryżu brązowego
- 1 puszka cieciorki
- 400 ml bulionu
- pęczek pietruszki
- 2 cebule
- szczypta soli
Ryż z chorizo – przepis
Nagrzać piekarnik do 200C.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Pokroić chorizo w półplasterki, podsmażyć. Pokroić w kostkę cebulę, dodać, wymieszać. Dusić kilka minut, aż cebula zmięknie.
Dodać ryż i odsączoną, opłukaną cieciorkę. Zamieszać, dodać bulion. Zagotować.
Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, wstawić do piekarnika na około 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy bulion się wchłonął i czy ryż jest miękki. W razie potrzeby zostawić w piekarniku na kolejne 5-10 minut.
Po tym czasie wyjąć, lekko ostudzić, w razie potrzeby doprawić solą do smaku.
Posiekać pietruszkę, wymieszać z ryżem.
Podawać na ciepło.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl