Nic wielkiego, ale sprawdzi się jako dodatek do mięsa. Ryż z papryką i pomidorami można także zabrać do pracy.
Ryż z papryką i pomidorami
proporcje na 2 porcje
- 100g ryżu
- 2 średnie pomidory (ok. 400 g)
- łyżeczka suszonej papryki w płatkach
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Rozgrzać piekarnik do 150C.
Ryż ugotować normalnie.
Pomidory pokroić w kostkę (chyba, że są to pomidory cherry, wtedy na pół), wymieszać w misce z papryką, oliwą, posiekanym czosnkiem.
Brytfannę wyłożyć folią alu. Rozpostrzeć na niej miksturę pomidorów i papryki, wstawić do piekarnika, podpiekać ok. 15 minut, przegarniając raz w ciągu tego czasu (ostrożnie, żeby nie rozerwać folii).
Ugotowany ryż wymieszać z upieczonymi warzywami, doprawić do smaku.
Równie dobry jest na zimno – dlatego bardzo polecam to jako danie do pracy. Myślę, że można bez przeszkód dla smaku dodać do tego kawałki ugotowanego fileta z kurczaka.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
mniamii!! chyba wiem co jutro zrobie sobie do pracy na lunch 😀