Zdaje się, że sama niejeden raz pisałam, że jesienią i zimą sałatą się nie najemy. Ostatnio zweryfikowałam tę tezę – przez cały tydzień jedliśmy sałaty na kolację i naprawdę, nikt nie chodził głodny. Warunek? Sałata musi zawierać sporo tzw. konkretów, nie wystarczą liście szpinaku z pomidorem i dressingiem. Sałata Cobb nakarmi głodnego.
Sałata Cobb to amerykański wynalazek. Nie jest kompletnie wykluczone, że powstała po tym, jak restaurator Robert Cobb zgarnął po prostu do miski resztki z kuchni z całego dnia i dodał trochę bekonu, ale tak w zasadzie, jaka to różnica? Zestawienie składników jest wyjątkowo smaczne. Moja rada: nie kupuj najtańszego sera pleśniowego blue, czyli Lazura. Jest gumiasty, zepsuje Ci przyjemność jedzenie sałaty Cobb, a co gorsza – może sprawić, że uwierzysz, że tak ma smakować ser pleśniowy. Ja kupuję gorgonzolę – jest bardziej miękka, łatwo ją tu dodać albo jako kawałek poddający się widelcowi, albo od razu jako grudki.
Sałata Cobb – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100 g sałaty (np. sałaty rzymskiej pokrojonej w paski, mieszanka sałat też będzie super, tylko żeby nie zawierała marchewki!)
- 2 średnie pomidory, najlepiej dojrzałe, malinowe
- 50 g sera pleśniowego blue (polecam gorgonzolę)
- 200 g filetu z kurczaka
- 1 duży plaster boczku
- 1 awokado, dojrzałe
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
Obsyp filet z kurczaka solą i pieprzem, zgrilluj na patelni grillowej razem z plastrem boczku, odstaw.
Przekłuj 2 jajka (to zapobiegnie pękaniu w trakcie gotowania), włóż do zimnej wody, zagotuj, gotuj 3 minuty.
Awokado przekrój na pół, obierz, miąższ polej 1 łyżką soku z cytryny.
W zamykanym pojemniku zmieszaj sałatę, oliwę i resztę soku z cytryny, rozłóż na talerzach.
Jajka powinny być gotowe – zmień wodę na zimną, obij jajka i delikatnie usuń skorupkę. Pamiętaj, że jajko jest ugotowane na miękko!
Pokrój pomidory (w kostkę, półplasterki – jak lubisz), rozłóż na sałacie. Dodaj po połówce pokrojonego w plastry awokado.
Pokrój w paski filet z kurczaka i boczek, rozłóż na sałacie. Dodaj ser pleśniowy.
Na wierzchu połóż jajko.
Podawaj od razu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl