Dowcip o tym, że mogłabym napisać książkę pt. „Filet z kurczaka na 100 sposobów”, ma w sobie sporo prawdy. Poza mielonym mięsem z indyka, jedyny drób, jaki kupuję regularnie, to filet z kurczaka. Można go wkroić do zupy tajskiej, można dodać do stir-fry, no i można grillowany filet z kurczaka użyć w sałacie. Dziś wersja super prosta, jak chodzi o składniki, ale wyjątkowo smaczna. Do dzieła!
Sałata z kurczakiem i suszonymi pomidorami – przepis
proporcje na 2 porcje
- 100 g rukoli, roszponki lub szpinaku (sałaty o zdecydowanym smaku i mocnych liściach – sałata masłowa zwiędnie za szybko)
- łebek czosnku
- 100 ml oliwy
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- garść czarnych oliwek
- 6 suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
Oliwę wlej do niedużego rondla. Obierz czosnek, wrzuć na oliwę i duś około 20 minut, mieszając, aż będzie miękki i złoty. Uwaga – tutaj nie ma skrótów. Jeśli zostawisz czosnek na pastwę losu, wyjdzie czarny, a nie o to chodzi.
W międzyczasie oczyść i rozdziel filet z kurczaka, oprósz solą i pieprzem, zgrilluj na patelni grillowej.
Jeśli czosnek był naprawdę duży, to część confitowanych ząbków możesz zostawić na potem – zalej je tylko oliwą. Te, których chcesz użyć, zmiksuj z 2 łyżkami oliwy, w której się gotowały, musztardą i octem. Dopraw według potrzeby solą i pieprzem.
Rozłóż na talerzach sałatę, pokrojone na pół oliwki, pokrojone w paski pomidory i kurczaka, polej sosem. Podawaj od razu.
Przepis znaleziony w Saveur.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl